September, nieuws vanuit de werkgroep Kerk in Actie

Staf van Anak Wayang in gesprek met leerlingen
September, nieuws vanuit de werkgroep Kerk in Actie

Achtergronden bij het project van Anak Wayang om pesten en geweld op scholen in Yogyakarta tegen te gaan.

Pesten is een groot probleem in Indonesië. Het is een land met verschillende culturen en geloven en deze verschillen zijn vaak de basis van pestgedrag.
Pesters worden in de Indonesische cultuur vaak nog gezien als machthebbers. Ze krijgen het voor elkaar om anderen te laten buigen, dus er wordt tegen ze opgekeken. Gepeste Indonesiërs zullen hun probleem daarentegen niet snel aan anderen vertellen. Als je gepest bent, is dit een teken van zwakheid. Ze houden hun problemen dus vaak stil en dit houdt het taboe rondom pesten in stand.

De Indonesische overheid benadrukt eenvormigheid en minder de verschillen tussen de culturen, de volken, de groepen en de mensen die Indonesië vormen.

De overheid heeft geen specifiek programma tegen pesten. Ze adviseren leraren van middelbare scholen wel te praten als er incidenten zijn. Dit gebeurt echter zelden, omdat gepeste leerlingen niet naar hun leraar durven gaan. De 19-jarige Maria uit Yogyakarta: "Ik ben heel erg gepest op de middelbare school, maar de leraren deden gewoon mee. Als ik het tegen ze had gezegd, werden waarschijnlijk mijn ouders gebeld. Die wil ik echt niet belasten met mijn problemen." En dat is waar de kern van het probleem zit: er wordt niet over gepraat. Ook de overheid deinst hierin terug: ze geven advies voor bestaande pestsituaties, maar over preventie en terugdringen van de problemen wordt niet gesproken.

De overheid heeft geen budget voor antipestprojecten. Investeringen worden bijna alleen gedaan in eigen projecten, maar subsidie aan anderen is niet heel gebruikelijk. Ook AWI krijgt geen financiële steun van overheidsinstellingen. Vini Oktaviani: "Toch proberen we de overheid te betrekken bij het project. Financieel kunnen ze weinig voor ons doen, maar alleen het erkennen van het project zou ons al helpen. Vooralsnog is het ons helaas niet gelukt om samen te werken met bijvoorbeeld de gemeente."

Door het verzamelen van giften kan AWI het pestproject toch voortzetten. En dat doen de medewerkers met veel passie. Maandenlang hebben ze onderzoek gedaan. Op 22 scholen in Yogyakarta hebben ze pestissues bekeken en geanalyseerd. Vini: "Uit deze analyses hebben we geconcludeerd dat er serieuze stappen ondernomen moesten worden. Dit kwam er in principe op neer dat we het pestgedrag sterk moeten laten dalen."

Voor de uitwerking van het project zijn de medewerkers niet over een nacht ijs gegaan. "Vanaf 1998 zijn we al bezig met 'peace education'. Hier richten we ons vooral op geweld, maar in principe kon het frame van deze voorlichting worden hergebruikt in het pestproject. De geweldslessen deden we in de verschillende wijken (kampongs) in Yogyakarta, omdat AWI hier veel contacten had. Om de kinderen goed te kunnen bestuderen, bedachten we echter al snel dat we naar andere plekken moesten. Scholen zijn hier uitstekend voor, omdat het een minimaatschappij is waar we structureel gedrag kunnen veranderen."

Nu is het project een van de grootste antipestprojecten in Indonesië. In de hele stad wordt aan leerlingen en leraren verteld waar pesten vandaan komt, waarom het niet goed is en hoe je het kunt stoppen. Uit de creatieve opdrachten blijkt direct dat het maandenlange onderzoek niet voor niets is geweest. Kinderen hebben lol en leraren leren elke dag bij. Een bijzonder project in het mooie Yogyakarta.