Busreis Senioren 2013 Busreis Senioren 2013

Op donderdagochtend  5 september verzamelde een 30 -tal deelnemers en begeleiders van de senioren busreis zich bij de Bronkerk. Na een kopje koffie en iets lekkers vertrokken we rond  10 uur om op weg te gaan naar Broek op Langedijk.  Ons doel van deze dag was het museum Broeker Veiling in Noord-Holland.
De ruim 1,5 uur durende reis verliep prima mede door de gezellige buschauffeur, Ronald, die ons gedurende de reis van alles vertelde over de plaatsen en gebouwen die we tijdens de rit passeerden.

Aangekomen bij het museum mochten we gelijk overstappen in een ander vervoermiddel, een rondvaartboot.  We kregen een heldere uitleg over het ontstaan van  “rijk der 1000 eilanden”  en voeren ondertussen langs de diverse overgebleven eilanden waarop nog steeds groente wordt verbouwd.

Na deze tocht verzamelden wij ons in het restaurant waar we genoten van een uitstekende lunch.
Een voormalige tuinder gaf ons daarna uitleg over het leven van een tuinder rond 1900. De tuinder moest hard werken maar had door de gunstige ligging van de eilanden altijd wel de beschikking over voldoende voedsel. Er was immers voldoende vruchtbare grond, water en gezonde lucht aanwezig om het gewas te kunnen verbouwen.

Aan het eind van de middag mochten we plaatsnemen in de oudste( 1887) doorvaargroenteveiling ter wereld. Hier konden tuinders hun verbouwde groenten verkopen. De groentewaar werd via kleine bootjes de veiling ingevaren en de handelaren konden deze groente bij afslag kopen. Na een korte uitleg van de veilingmeester konden we zelf ervaren hoe het is om als “handelaar” groente in te kopen. Een unieke ervaring en enkele deelnemers hebben dan ook fanatiek meegedaan en op deze manier groente gekocht.
Op weg terug hebben we genoten van een diner bij Partycentrum Boschzicht in Scherpenzeel . Rond 20:15 kwamen we weer aan in Ugchelen.
Iedereen was het er over eens het was een gezellige, leerzame dag.

Wichard Bruinink, namens het College van Diakenen

terug