Onze geschiedenis Onze geschiedenis

Ugchelen is van oorsprong een dorp van wasserijen en papiermakerijen. In 1890 was Ugchelen qua omvang een kwart van het huidige dorp en qua inwonersaantal een fractie van de 7500 inwoners die het dorp nu telt.
De Hervormde gemeenteleden kerkten in het naburige Beekbergen. Gaandeweg gingen de Ugchelenaren verlangend uitzien naar een eigen kerkplek. In 1891 bouwde een kerklid een gebouwtje voor de zondagsschool en evangelisatiedoeleinden op de plek waar nu de kerk staat. In 1914 werd dat omgebouwd tot kapel. Met de bouw van de huidige kerk werd in 1924 begonnen,  maar Ugchelen bleef als kerkelijke gemeente een onderdeel van de Hervormde gemeente te Beekbergen.

Bouw.....  Gereed.....

In 1946 werd Ugchelen een zelfstandige kerkelijke gemeente.
Na de zeventiger jaren groeide Ugchelen snel. Van een dorp met wasserijen en papiermakerijen groeide het uit tot een forensendorp met inwoners van een andere samenstelling. Daaronder waren ook veel Gereformeerden die kerkelijk bij Apeldoorn hoorden.

2012

De geschiedenis herhaalde zich. De Gereformeerden in Ugchelen verlangden naar zelfstandigheid. Zo groeide in de jaren '80 het Samen op Weg proces. Dit mondde, in het begin van de negentiger jaren, uit in een federatie.
Twee predikanten dienen de gemeente. Op 12 december 2003 is in Utrecht besloten tot de landelijke kerkvereniging van Gereformeerden, Hervormden en Lutheranen. De Bronkerk werd op 18 september 2005 een Protestantse gemeente (PKN).