Onderwijs voor Dalit kinderen in India

De praktijk: het verhaal van een arme familie
 In het dorp Kollipara woont Subba Rao (75 jaar). Zijn dochter verloor haar man toen ze nog maar 25 jaar oud was. Met haar beide kinderen (nu 13 en 10 jaar) ging ze bij haar ouders wonen. Die konden het gezin niet onderhouden. Met hulp van CARDS slaagde het echtpaar erin om een pensioen te krijgen van de overheid, waar ze recht op hadden. Ook kregen ze steun om hun woning te verbeteren en 35 kilo aan maandelijkse voedselhulp.
Helaas kreeg de dochter een ongeluk waarbij ze haar beide benen verloor en een half jaar op bed moest blijven. Er was geen geld voor de operatie, geen verzekering die uitkomst kon bieden. Het jeugdcomité van het dorp slaagde er in om de man te vinden, die het ongeluk had veroorzaakt. Uiteindelijk bekostigde zijn verzekering de operatie waarvoor plaatselijke jongeren bloed doneerden.
De beide kinderen waren inmiddels gestopt met school om geld te verdienen voor hun moeder. De dorpsraad en het jeugdcomité bespraken deze situatie. Na overleg met de vrouwengroep werd er besloten dat de dochter opnieuw naar school zou gaan en meedoen in de Bala Bata. De zoon werkt inmiddels als assistent elektricien voor 30 rupees per dag (€0,40). Daarnaast brengt hij elke morgen kranten rond voor 20 rupees per dag (€0,27).
Dit inkomen is onmisbaar voor het gezin, waardoor hij niet terug kon naar school. De dorpsraad stimuleert hem om het basisschooldiploma alsnog te gaan halen via een particuliere instelling.