Paasverhaal vanuit Rumah Impian

Hard werken om mijn droom waar te maken.

Mijn naam is Julianto. Mijn vrienden noemen me Juli. Ik ben geboren op Borneo, op 16 juli 1997. Ik heb sinds 2008 in het Rumah Impian opvanghuis gewoond, samen met andere voormalige straatkinderen. Ik zit nu in de 3e klas. Voordat ik in Rumah Impian kwam had ik heel wat van het ruige leven op de straat meegemaakt.
Mijn straatleven begon toen mijn ouders in 2003 gingen scheiden, waarop mijn moeder besloot op Borneo te blijven, maar mijn vader naar het eiland Batam vertrok. Met mijn oudere drie broers werden we
achtergelaten bij mijn grootmoeder in Djetis, Yogyakarta.

Mijn grootmoeder werkte als dienstmeisje met een minimum loon, zodat ze nauwelijks zichzelf kon bedruipen, laat staan met drie kleinkinderen. Ik ging van school af toen ik in de tweede klas zat. Ik was van school verbannen omdat een vriend me ervan beschuldigde dat ik zijn geld gestolen had.

Het was in die tijd dat ik het straatleven leerde kennen. Ik bedelde of zong in de straten om mijn dagelijks eten te verdienen. In die tijd kon ik zo’n 3 euro per dag verdienen. Maar al dat geld gebruikte ik om spelletjes te spelen in gokhuis, een plaats ook waar ik de nacht doorbracht met mijn straatvrienden. Ik genoot van de vrijheid en kwam zelden naar het huis van mijn grootmoeder en begon steeds meer tijd op straat door te brengen. Bovendien vertelde mijn grootmoeder ook dat ze het geld niet had om me weer op school te doen.

Zo bracht  ik ongeveer twee jaar mijn leven op de straat door, tot 2007 toen ik Arlin, een vrijwilliger van Rumah Impian ontmoette, ergens op een kruispunt in Djetis. Hij nodigde me uit naar het  opvanghuis te komen waarin zijn organisatie had voorzien. In die tijd had Rumah Impian een opvanghuis dat 20 kinderen kon opnemen, in de buurt van Djetis. De vrijwilligers daar begonnen me aan te moedigen om weer naar school te gaan. Ik begon de schrijf- en leeslessen te volgen die in het opvanghuis gegeven werden, terwijl de vrijwilligers bleven aandringen met te zeggen dat het nog steeds mogelijk was weer naar school te gaan en een normaal leven te leiden. Het idee klonk aantrekkelijk en dus ging ik naar mijn grootmoeder om toestemming te vragen. In het begin was ze aarzelend om me zo met vreemde mensen mee te laten gaan, maar nadat de vrijwilligers haar overtuigden dat ik als ik dat wilde elk weekend bij haar kon doorbrengen, ging ze ermee akkoord.

In het begin was ik bang opnieuw problemen te krijgen met mijn nieuwe vrienden op school, maar bij Rumah Impian heb ik mijn nieuwe liefdevolle familie gevonden. De vrijwilligers waren aardig en vriendelijk en de oprichter, meneer Sammy en zijn vrouw, zorgden voor mij alsof  ik hun kind was.

Ik weet dat mijn toekomst nog ver weg is. Ik realiseer me dat ik er hard voor moet werken om dat te laten gebeuren, maar ik heb geleerd dat dat is waar het in het leven om gaat: hard te werken om je dromen waar te maken. Ik wil graag hard  daar aan werk en hoop dat God me daarbij helpt.

Julianto