Geboorteraam Bronkerk

In de dienst op Startzondag 4 september 2016 werd het Geboorteraam in gebruik genomen. Enkele jonge ouders kwamen met hun pasgeboren kinderen het raam achter in de kerk in gebruik nemen.

Waarom een geboorteraam?
De Bronkerk kent al vele jaren het zogenoemde Gedachtenisraam. Daarin krijgen een heel jaar lang de overleden leden een plaats: de rouwbrief komt in een boek en in het raam wordt een houten kruisje opgehangen met daarop de naam van de overledene en de geboorte- en overlijdensdatum. Aan het einde van het leven wordt uitgebreid aandacht besteed.

Al jarenlang werden er plannen gemaakt om ook het begin van het leven te markeren. Het Geboorteraam wil daarin voorzien. Door Marius van Dokkum is wederom een ontwerp gemaakt: de stralen van de zon die het nieuwe leven in het licht zetten. Als tekst daarbij is gekozen: ‘Kind van God gegeven, in het Licht gezet’.

De uitvoering past helemaal bij het Gedachtenisraam en bevindt zich in dezelfde hoek van de kerk. Voor ieder pasgeboren kind wordt een symbool opgehangen met naam en geboortedatum. Dat symbool verbeeldt een bloem in de knop, maar je kunt er ook een kindje in zien. De perspex symbolen zijn uitgevoerd in vijf kleuren, die gekozen zijn uit het palet van het kunstwerk voor in de kerk.

Het gebruik van het Geboorteraam
Als leden van de Bronkerk een kindje krijgen, sturen ze meestal een kaartje naar een predikant, een ouderling of contactmedewerker, of naar het Kerkelijk Bureau. Daarmee laten ze weten dat ook hun kindje erbij hoort. Vanaf nu wordt ook de geboorte gemarkeerd in de eredienst: de naam van de baby wordt genoemd in de dienst en in de week daarop wordt er zo’n symbool met naam en geboortedatum opgehangen. Als de baby wordt gedoopt, wordt ook die datum vermeld en hangen de ouders tijdens de doopdienst het symbool weer in het Geboorteraam. Na een jaar of twee krijgen alle ouders, waarvan een kindje geboren is, een uitnodiging voor een speciale dienst ter nagedachtenis aan geboorte en doop. Dan ook worden de symbooltjes meegegeven aan de ouders.